На Господи, воззвах: стихиры, глас 8


с. 1


Служба обща

преподобномученице Российстей 20-го века единей


Вечер

На Господи, воззвах: стихиры, глас 8.

Подобен: О, преславнаго чудесе:

О, преславнаго чудесе!/ Евина дщерь избежа прелести змиевы,/ преподобномученица (имярек) честная,/ еяже лепота душевная / Церкве Русския бысть украшение,/ та бо, страдания Христа ради нивочтоже вменяющи,/ претерпе судище беззаконное./ Сего ради на Страшнем Суде Христовом/ милостивая заступница нам будет.

О, блаженнаго изволения!/ Соманитида древле пророка Божия Елиссеа почти,/ во дни отступления Израиля от Бога,/ ты же, преподобномученице (имярек),/ во дни гонения безбожнаго в земли нашей,/ Троицу Святую небоязненно исповедала еси/ и кончину мученическую прияла еси./ Сего ради ныне Престолу Божию предстоиши / и молишися спастися душам нашым.

О, велия благочестия сило!/ Павел хвалит благочестивую жену, любящую мужа своего,/ и наипаче ублажает девство Христа ради,/ ты же, преподобномученице (имярек),/ Христа, яко Небеснаго Жениха, возлюбивши, / вся красная мира оставила еси/ и смерть мученическую прияла еси./ Ныне же с лики мудрых дев предстоиши одесную Христа,/ молящи спастися душам нашым.

Слава, глас 3:

Рачение Божественное стяжавши,/ изгнание и лютая страдания мужественне претерпела еси,/ преподобномученице (имярек) достославная,/ сего ради от тьмы века сего/ к Незаходимому Свету и жизни вечней возшла еси,/ идеже вкупе с новомученики и исповедники Российскими молишися,/ о еже сохранитися земному Отечеству нашему в Православии/ и спастися душам нашым.

И ныне, Богородичен: Како не дивимся:

Вход. Прокимен дне. И чтения 3 мученическая.

Пророчества Исаиина чтение (глава 43):

Тако глаголет Господь:/ вси языцы собрашася вкупе, и соберутся князи от них./ Кто возвестит сия в них?/ Или, яже от начала, кто слышана сотворит вам?/ Да приведут свидетели своя, и оправдятся,/ и да услышат, и да рекут истину./ Будите Ми свидетели,/ и Аз Свидетель, глаголет Господь Бог,/ и отрок, егоже избрах./ Да познаете и веруете Ми/ и разумеете, яко Аз есмь,/ прежде Мене не бысть ин Бог, и по Мне не будет./ Аз есмь Бог,/ и несть, разве Мене, спасаяй./ Аз возвестих и спасох,/ уничижих и не бе в вас чуждий./ Вы Мне свидетели, и Аз Господь Бог,/ и еще от начала Аз есмь,/ и несть от рук Моих избавляяй./ Сотворю, и кто отвратит то?/ Сице глаголет Господь Бог,/ избавляяй вас Святый Израилев.

Премудрости Соломоновы чтение (глава 3):

Праведных душы в руце Божией, и не прикоснется их мука./ Непщевани быша во очесех безумных умрети,/ и вменися озлобление исход их./ И еже от нас шествие — сокрушение,/ они же суть в мире./ Ибо пред лицем человеческим, аще и муку приимут,/ упование их безсмертия исполнено./ И вмале наказани бывше, великими благодетельствовани будут,/ яко Бог искуси я и обрете их достойны Себе./ Яко злато в горниле, искуси их/ и, яко всеплодие жертвенное, прият я./ И во время посещения их возсияют/ и, яко искры по стеблию, потекут./ Судят языком и обладают людьми,/ и воцарится Господь в них во веки./ Надеющиися Нань разумеют истину/ и вернии в любви пребудут Ему,/ яко благодать и милость в преподобных Его/ и посещение во избранных Его.

Премудрости Соломоновы чтение (главы 5 и 6):

Праведницы во веки живут, и в Господе мзда их, и попечение их у Вышняго./ Сего ради приимут Царствие благолепия, и венец доброты от руки Господни,/ зане десницею покрыет я, и мышцею защитит их./ Приимет всеоружие рвение свое, и вооружит тварь в месть врагом./ Облечется в броня правды, и возложит шлем, суд нелицемерен./ Приимет щит непобедимый, преподобие./ Поострит же напрасный гнев во оружие;/ споборет же с ним мир на безумныя./ Пойдут праволучныя стрелы молниины,/ и яко от благокругла лука облаков, на намерение полетят./ И от каменометныя ярости исполнь падут грады,/ вознегодует на них вода морская, реки же потопят я нагло./ Сопротив станет им Дух Силы, и яко вихор развеет их,/ и опустошит всю землю беззаконие, и злодейство превратит престолы сильных./ Слышите убо, царие, и разумейте, навыкните, судии концев земли./ Внушите, держащии множества, и гордящиися о народех языков,/ яко дана есть от Господа держава вам, и сила от Вышняго.

На стиховне стихиры, глас 4.

Подобен: Дал еси знамение:

Дал еси крепость и силу/ боящейся Тебе, Господи,/ преподобномученице (имярек),/ победити видимых и невидимых враг,/ якоже древле святым мученицам женам./ Темже ныне воспевают ю священницы / и величают вси людие земли Русския,/ яко не пощаде души своея / великия ради славы Твоея.

Стих: Дивен Бог во святых Своих,/ Бог Израилев.

Яко виноград прекрасный,/ в земли нашей/ насади тя Господь,/ мати богоблаженная (имярек),/ темже вино кровей твоих,/ теплотою слезных ток растворивши,/ едину от обою чашу страдания испила еси / и, яко шипок благоуханен,/ злосмрадие безбожия потребила еси.

Стих: Приведутся Царю девы / в веселии и радовании.

Аще мучителие яростнии/ ласкании и угрозами/ тщахуся разорити / течение твое ко спасению,/ обаче, преподобнеи руце к Богу воздевающи,/ амалика мысленнаго победила еси / и, целомудрия свещу елеем кровей твоих восполнивши,/ с мудрыми девами в невестник Христов возшла еси,/ страстотерпице (имярек) славная.

Слава, глас 6:

Благодать Божию невредиму/ житием сохраньши,/ в меру возраста исполнения Христова достигла еси,/ богомудрая мати (имярек),/ и, яко пшеница на ниве Российстей возращенная,/ серпом мучения в Небесныя житницы собрана бысть./ Темже, Богу ныне предстоящи,/ моли о верою и любовию чтущих тя.

И ныне, Богородичен: Творец и Избавитель:

Тропарь, глас 5:

Христа Господа Иисуса верная ученице,/ Церкве Российския избранная агнице,/ преподобная страстотерпице (имярек),/ легкое иго и язвы Господни любовию носящи,/ лествицею мучений/ к Нему, яко Небесному Жениху, востекла еси,/ Егоже моли сохранити в благочестии люди Российския / и спасти душы нашя.

На утрени

По 1-м стихословии седален, глас 3:

Кто не подивится богоразумию твоему, досточудная мати (имярек),/ яко Господу неотступно последующи и о спасении души твоея умоляющи,/ крепость на гонители Церкве Русския обрела еси./ Сего ради мы евангельски вопием ти:/ о, жено, вера твоя спасе тя.

Слава, и ныне, Богородичен:

Тя, ходатайствовавшую спасение рода нашего,/ воспеваем, Богородице Дево,/ плотию бо от Тебе восприятою Сын Твой и Бог наш,/ Крестом восприим страсть,/ избави нас от тли, яко Человеколюбец.

По 2-м стихословии седален, глас 4:

В нощи гонений на Церковь Русскую / твердым исповеданием веры свеща негасимая явилася еси, преподобная страстотерпице (имярек,)/ и день грядущаго спасения Отечеству нашему возвестила еси./ Темже тя похвалами славными величаем.

Слава, и ныне, Богородичен:

Пресвятая Дево, упование христиан,/ Бога, Егоже родила еси паче ума и слова,/ непрестанно моли сохранити в Православии Отечество наше,/ верою и любовию присно Тя величающее.

Величание:

Величаем тя,/ страстотерпице преподобная мати (имярек),/ и чтим честная страдания твоя,/ яже за Христа / во утверждение на Руси Православия / претерпела еси.

Псалом избранный:

Бог нам Прибежище и Сила, Помощник в скорбех, обретших ны зело.

Приведутся Царю девы, в весели и радовании.

Исповемся Тебе в людех, Господи, пою Тебе во языцех.

Мене ждаша грешницы погубити мя, свидения Твоя разумех.

Глаголах о свидениих Твоих пред цари, и не стыдяхся.

Обыдоша мя пси мнози, сонм лукавых одержаша мя.

Обыдоша мя, яко пчелы сот, и разгорешася, яко огнь в тернии.

Искусил ны еси, Боже, разжегл ны еси, якоже разжизается сребро.

Аз на раны готов: и бых язвен весь день.

Тебе ради умерщвляемся, вменихомся, яко овцы заколения.

По полиелеи седален, глас 1:

Яко жена евангельская закваску в три меры муки вложи,/ тако ты, достохвальная, верою Православною и страданием/ тричастное души твоея освятила еси:/ разум – истиною Христовою,/ желания – волею Божиею,/ чувствия же – любовию ко Господу/ и сим на Церковь Русскую ополчившыяся/ посрамила еси, преподобномученице (имярек).

Слава, и ныне, Богородичен:

О, Державная Всецарице,/ преподобных Надеждо, мучеников Крепосте,/ Ангелов Славо, человеков Покрове/ и всего мира Всемощная Заступнице,/ избави Церковь Русскую всякаго злаго обстояния,/ Едина Чистая и Благословенная.

Степенна 1-й антифон 4-го гласа. Прокимен, глас 4: Вся слава дщере Царевы/ внутрь ея. Стих: Рясны златыми одеяна и преиспещрена. Всякое дыхание: Евангелие от Матфеа, зачало 104.

По 50-м псалме стихира, глас 6:

Днесь невеста Христова,/ страстотерпица (имярек) славная,/ кровьми мученическими украшенная,/ яко голубица кроткая,/ криле поста и молитвы имущая,/ в чертог Небеснаго Жениха возлетевши,/ с лики святых новомучеников Российских/ Престолу Божию предстоит/ и славит Превечнаго Бога.

Канон, егоже краегранесие кроме Богородичнов: Приведутся Царю девы в след ея. Глас 8.


Песнь 1


Ирмос: Поим Господеви, / проведшему люди Своя сквозе Чермное море,/ яко един славно прославися.

Приими пение, (имярек) благославная,/ цвете благоуханный Церкве Русския,/ от почитающих любовию постническия и мученическия подвиги твоя.

Ревностию по Бозе/ стремления богохульная в Русстей земли посрамила еси/ и фараониты мысленныя в мори кровей твоих потопила еси, славная.

Изсушивши постом море страстное,/ мучения стезю безбедно прошла еси/ и в Небесных селениих водворилася еси, (имярек) богоблаженная.

Богородичен: Тебе Предстательницу имущыя, Пречистая,/ славныя жены, постом и страданием змиеву державу сокрушившыя,/ славу Небесную обретоша.

Песнь 3


Ирмос: Ты еси Утверждение / притекающих к Тебе, Господи,/ Ты еси Свет омраченных/ и поет Тя дух мой.

Веры Православныя щит восприемши,/ и одеждею целомудрия облекшися, мати (имярек),/ козни диавола, на тя устремленныя,/ мужественно отразила еси.

Евангелия исповедница и Православия ревнительница, / невеста чистая Христу Богу и украшение земли нашея явилася еси,/ страстотерпице (имярек), доблестная мати.

Доблественне Богу работавши,/ плоть распяла еси со страстьми и похотьми/ и души твоея, мати (имярек),/ любве ради Христовы не пощадила еси.

Богородичен: Тебе, Богородительнице, предстоят честныя жены,/ пощением крепко подвизавшыяся / и мужественне врага низложившыя.

Седален, глас 4:

Украсивши душу твою красотою кроткаго и молчаливаго духа,/ тело же язвами мучения удобривши,/ Краснейшему добротою, паче сынов человеческих, предстала еси,/ за Русь многостадальную молящися,/ преподобномученице (имярек) честная.

Слава, и ныне, Богородичен:

От Анны праведныя процветши, Дево,/ родила еси Царя Христа и радость роду человеческому даровала еси./ Сего ради рождеству Твоему срадуются благочестивых жен сословие земли нашея,/ козни гонителей славно препобедившыя.

Песнь 4


Ирмос: Услышах, Господи,/ смотрения Твоего таинство,/ разумех дела Твоя/ и прославих Твое Божество.

Ум вперивши к Богу,/ амалика зломысленнаго молитвою победила еси, мати (имярек),/ и, яко мученица славная, страдания за Христа претерпела еси.

Твердость веры Православныя показавши, преподобномученице (имярек),/ доблественныя подвиги поста явила еси/ и мучения претерпела еси,/ силою Креста Христова укрепляема.

Страстей безобразия совлекшися, славная,/ ангельский образ восприяла еси/ и страданием Христу Богу сочеталася еси.

Богородичен: Богомати Пречистая,/ Господь от Тебе неизреченно плоть прият,/ сего ради жен естество, иногда под клятвою бывшее, ныне возвеличися.

Песнь 5


Ирмос: Утреннююще вопием Ти:/ Господи, спаси ны,/ Ты бо еси Бог наш,/ разве Тебе иного не вемы.

Яко сокровище многоценное, спасения усердно взыскующи, преподобная мати,/ Христу усердно последовала еси/ и крест мучения мужественне подъяла еси.

Царства Небеснаго возжелела еси, досточудная (имярек),/ темже, душу твою покаянием очистивши,/ подвиги страдания терпеливно подъяла еси.

Ангели светоноснии дивящеся терпению твоему, мати славная,/ душу твою, благодатию освященную,/ Престолу Господа Вышних Сил приведоша.

Богородичен: Покров и Заступницу Тя имущя, Всечистая,/ жены благочестивыя земли нашея во дни безбожия не отвергошася Господа,/ обаче, изгнания и бедствия мужественне претерпевающя,/ непобеждены пребыша.

Песнь 6


Ирмос: Ризу мне подаждь светлу,/ одеяйся светом, яко ризою,/ Многомилостиве, Христе Боже наш.

Ризу плоти твоея совлекши воздержанием и мучением, боголюбезная (имярек),/ ризу спасения от Христа Бога невестолепно восприяла еси/ и тем во тьме безбожия досточудно в стране нашей просияла еси.

Юзы темничныя, глад и гонения/ претерпела еси мужественне, преподобномученице (имярек),/ и тем образ веры и благочестия Российским женам явила еси.

День и нощь простирала еси, страстоносице,/ преподобнеи руце твои к Богу,/ Единому могущему сохранити Русь в Православии,/ тем тя ублажаем.

Богородичен: Жены, постом и страданием Господу угодившыя,/ егда благочестие поношению предадеся в стране нашей,/ ныне непрестанно молятся Сыну Твоему, Пречистая,/ да утвердится Церковь Русская.

Кондак, глас 4:

Яко крин багряновидный,/ посреде терний безбожия/ в земнем отечестве твоем процвела еси,/ преподобномученице (имярек) честная,/ подвиги воздержания страданием украсивши,/ востекла еси к Небесному Жениху Христу,/ Иже увенча тя красотою славы нетленныя.

Икос:


Како воспоим тя, Церкве Русския похвалу, достоблаженная преподобномученице (имярек),/ от юности житейская попечения отринувшую/ и благую часть и единое на потребу избравшую,/ преподобие законным мучением запечатлевшую/ и сего ради сподобльшуюся хранити и исполнити слово Христа Бога нашего,/ Иже увенча тя красотою славы нетленныя.

Песнь 7


Ирмос: Отроцы еврейстии в пещи / попраша пламень дерзновенно / и на росу огнь преложиша, вопиюще:/ благословен еси, Господи, Боже, во веки.

Елеем благодати огнь любве ко Христу распалающи / и гонения мучителей нивочтоже вменяющи,/ бодренне огня вечнаго избегла еси / и к Небесному Жениху твоему возшла еси, преподобномученице славная.

Вавилони дщере окаянныя мерзкое порождение,/ безбожию хотящее предати землю Русскую,/ о камень страдания твоего псаломски разбила еси, преподобномученице (имярек).

Воздержания росою пламень страстей погасила еси, многострадальная,/ и токи кровей твоих напасти богохульныя потопила еси,/ образ верным людем являющи.

Богородичен: Яко Бога рождшую плотию, Пречистая,/ нравом благочестным чтим Тя непрестанно,/ вкупе с честными женами,/ постом просиявшими и страданьми врага низложившими.

Песнь 8


Ирмос: Седмерицею пещь / халдейский мучитель / богочестивым неистовно разжже,/ силою же лучшею спасены сия видев,/ Творцу и Избавителю вопияше:/ отроцы, благословите,/ священницы, воспойте,/ людие, превозносите во вся веки.

Спасется жена чадородием, вещает апостол,/ ты же, преподобномученице (имярек), многия добродетели породивши,/ яко лоза плодовита, в вертограде Церкве Русския явилася еси/ и страданьми твоими вино спасительное источила еси/ славящым о тебе Христа во веки.

Любовию Христовою уязвившися,/ к страданию востекла еси,/ распенши плоть со страстьми и похотьми, (имярек),/ и, свещу душевную неугасиму деянием хранящи,/ мучение, яко вено Невестокрасителю душ принесла еси,/ превозносящи Его во веки.

Евино преслушание, породившее смерть, присно помышляющи, достославная (имярек),/ первее возжелала еси умрети миру в послушании заповедем Христовым,/ последи же мучением похоти плоти совлещися./ Тем, на Небо возшедши,/ Троицу Святую благословиши во веки.

Богородичен: С новомученики и исповедники Российскими, Пречистая,/ и всеми святыми женами/ умоли Единаго во святых Почивающаго/ сохранити землю нашу, славословящую Тя во вся веки.

Песнь 9


Ирмос: Ужасеся о сем Небо / и земли удивишася концы,/ яко Бог явися человеком плотски / и чрево Твое бысть пространнейшее Небес./ Тем Тя, Богородицу,/ ангелов и человек чиноночалия величают.

Дары Христу любовию принесла еси, преподобномученице (имярек),/ молитву – яко злато, пощение – яко ливан и страдание – яко смирну./ Тем тя благочестно величаем.

Елеем целомудрия и кровию страдания преукрашена,/ вся добра явилася еси / и Единому девственному Жениху обручилася еси./ Егоже моли спастися почитающым память твою, преподобномученице славная.

Яко горлица пустыннолюбная, превитающи в Горний Сион,/ от сети ловящих избавилася еси верою Православною, страдалице честная,/ видимых и невидимых враг посрамивши./ Темже тя купно с ангельскими лики почитаем.

Богородичен: Тебе, Всепетую Владычицу,/ яко Всецарицу, Христу Царю предстоящую,/ вкупе с преподобномученицею (имярек) достойно величаем.

Светилен:

Духом просвещаема, преподобномученице (имярек),/ исповеданием Христа возсияла еси в Церкви Русстей./ Сего ради светом Небесным чтущыя тя озари, мати всехвальная.

Слава, и ныне, Богородичен:

Воистинну, Богородице, Тя благодарственне величаем,/ Ты бо еси Матерь рода христианскаго и Хранительница удела Твоего, Церкве Российския,/ и возглавие лика преподобномучениц.

На хвалитех стихиры, глас 8.

Подобен: О, преславнаго чудесе:

О, страстотерпице (имярек),/ ты все житие твое ввергла еси/ в сокровищницу Церкве Русския,/ яко вдовица две лепте,/ воздержанием и страданием,/ молитвою и чистотою,/ помышляющи, яко лучши праведнику малая,/ паче богатства многа грешному,/ и ныне, яко мудрая дева, восхваляеши Господа.

О, преславнаго чудесе,/ верою иногда кровоточивая жена/ воскрилию ризы Христовы прикоснуся/ и абие сташа тоцы крове ея,/ ты же, честная, криле крестнеи восприемши,/ кровьми твоими, за Христа изливаемыми,/ течение безбожия в земли Русстей посрамила еси,/ и яко жена, любящая Господа,/ достойно похваляешися.

Миру умершую изволением / и плоти за Христа не пощадевшую,/ Человеколюбец Господь воздвиже тя,/ яко дщерь Иаирову,/ к Небесней жизни и безсмертей трапезе,/ славная преподобномученице (имярек),/ и ныне в Церкви Русстей,/ яко во вратех Иерусалима дщери Сиони,/ о тебе хвалы Ему возсылаем.

Слава, глас 4:

Слезы постническия и миро кровей/ многою верою и любовию Христу принесла еси,/ преподобномученице всечестная,/ и ныне дерзновение имаши/ молити о прощении грехов народа Русскаго,/ просящи Православней Церкви утверждения,/ отечеству нашему благостояния/ и всем людем велия милости.

И ныне, Богородичен, глас тойже:

Призри на моления Твоих раб, Всенепорочная,/ всякия скорби избавляющи землю Русскую,/ дом Твой нареченную/ и кровьми новомученик и исповедник освященную./ Да не постыдимся, Владычице Державная, Тя призывающии,/ всех православных помоще,/ радосте и покрове/ и спасение душ наших.

Славословие великое и отпуст.

На Литургии

Блаженна от канона, песни 3-я и 6-я. Прокимен, глас 4: Боже, дщери царей в чести Твоей. Стих: Приведутся царю девы в след ея. Апостол к Коринфяном, зачало 181. Аллилуия, глас 1: Искренния ея приведутся Тебе. Стих: Приведутся в веселии и радовании, введутся в храм Царев. Евангелие от Луки, зачало 33. Причастен: В память вечную:

Молитва


О, всехвальная преподобномученице (имярек), кроткая Христова агнице, земли Российския цвете благоуханный, избранная, непорочная и добрая в женах!

Ты, любовию последовала еси Христу, благое иго заповедей Его терпеливо подъемши и язвы Его преподобием носящи. Во дни же гонений на Церковь Русскую мужественне во исповедании Православныя веры пребыла еси и, житие монашеское подвигом мучения увенчавши, в чертог Небеснаго Жениха возшла еси.



Темже молим тя, славная в женах мученице: моли Церкви нашей в мире и благоденствии пребывати, державе же Российстей непоколебимей в Православии и мире сохранитися и всех врагов сокрушити, женам, подвиг иночества воприимшым, во благочестии и послушаниих монашеских укрепитися, в ревности по Бозе не оскудевати и неропотным, бодренным и благодарным всегда быти. Нам же, любовию тя почитающым, испроси время на покаяние, твердость во исповедании веры истинныя, заступление от козней вражиих и на Страшнем Суде предстояние одесную Господа нашего Иисуса Христа. Емуже со Отцем и Святым Духом подобает всякая слава, честь и поклонение ныне и присно и во веки веков. Аминь.


с. 1

скачать файл